In ‘Het meisje en de geleerde’ vertelt Gerdien Verschoor het wonderlijke verhaal van de vele omzwervingen van twee schilderijen die Rembrandt in 1641 schilderde: het ‘Meisje in een schilderijlijst’ en de ‘Geleerde aan zijn lessenaar’. Drie eeuwen lang zwierven ze door Europa: op karren en in koetsen, in vrachtauto’s en diplomatieke wagens. Ze sierden de wanden van grachtenpanden en paleizen en behoorden tot de geliefde schilderijen van de laatste Poolse koning. In de achttiende eeuw kwamen ze in handen van de Poolse adellijke familie Lanckoroński, maar aan het begin van de Tweede Wereldoorlog leken ze voor altijd verloren te zijn gegaan. En dan gebeurt er een wonder: vijf jaar na de val van de Muur schenkt de Poolse gravin Karolina Lanckorońska een grote collectie kunstwerken aan het Koninklijk Paleis in Warschau, waaronder de twee meesterlijke schilderijen van Rembrandt. Gerdien Verschoor vervlecht het verbijsterende en fascinerende verhaal van de twee schilderijen met het levensverhaal van de Poolse gravin die het Meisje en de Geleerde voor de toekomst bewaarde.
Op voorraad Prijs € 22,99
Direct Bestellen
Eigenschappen ISBN:9789045037912Pagina’s:320Type:Paperback / softbackGepubliceerd:februari 2019

www.atlascontact.nl/boek/het-meisje-en-de-geleerde/

Dit boek in de pers
Gerdien Verschoor voert ons van het atelier van Rembrandt langs oude vorstelijke kunstverzamelingen naar het concentratiekamp Ravensbrück, waar een Poolse gravin kracht ontleent aan het beeld van haar door Hitler geroofde Rembrandts. Met haar indrukwekkende eruditie en fonkelende taal betoont zij zich een schrijfster pur sang. – Jolande Withuis

'Het meisje en de geleerde'

In ‘Het meisje en de geleerde’ vertelt Gerdien Verschoor het wonderlijke verhaal van de vele omzwervingen van twee schilderijen die Rembrandt in 1641 schilderde: het ‘Meisje in een schilderijlijst’ en de ‘Geleerde aan zijn lessenaar’. Drie eeuwen lang zwierven ze door Europa: op karren en in koetsen, in vrachtauto’s en diplomatieke wagens. Ze sierden de wanden van grachtenpanden en paleizen en behoorden tot de geliefde schilderijen van de laatste Poolse koning. In de achttiende eeuw kwamen ze in handen van de Poolse adellijke familie Lanckoroński, maar aan het begin van de Tweede Wereldoorlog leken ze voor altijd verloren te zijn gegaan. En dan gebeurt er een wonder: vijf jaar na de val van de Muur schenkt de Poolse gravin Karolina Lanckorońska een grote collectie kunstwerken aan het Koninklijk Paleis in Warschau, waaronder de twee meesterlijke schilderijen van Rembrandt. Meer informatie over het boek: www.atlascontact.nl/boek/het-meisje-en-de-geleerde/

Slået op af Uitgeverij Atlas Contact i Mandag den 18. februar 2019