Stedenbanden

Leidschendam-
Voorburg

Vlag van de gemeente Leidschendam-Voorburg

Op 3 mei 1991 werd de jumelage-overeenkomst door beide burgemeesters ondertekend. In beide steden werd een werkgroep ingesteld die bestond uit burgers die invulling moesten geven aan passende activiteiten. In het weekeend van 11 juni 2015 wordt het 25 jarig jubileum van de stedenband gevierd in Konstancin-Jeziorna.

Konstancin-

Jeziorna

Wapen van gemeente

Breda

Vlag van Breda

In 1991 is door beide gemeenten stedenband verklaring voor onbepaalde tijd  ondertekend.  Het uitwisselingprogramma is tot vandaag zeer actueel en  intensief . In 2016 is Wrocław Culturele Hoofstad van Europa. In Wrocław kunnen studenten de studie neerlandistiek volgen en wordt het oudste in Oost en Midden Europa neerlandistieke, wetenschappelijke tijdschrift  Neerlandica Wratislaviensia gesticht.

Lees meer

Wrocław

Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie Wroclaw.jpg

Leiden

Vlag van de gemeente Leiden

Onder het motto “Bruggen bouwen tussen Oost en West” startte Leiden in 1988 de vriendschapsband met de Poolse stad Toruń. Bij vele stedenbanden wordt de focus vaak gelegd op ondersteuning op sociaal en economisch terrein, met als doel een ontwikkeling van de ‘verre’ zusterstad. Elk jaar bezoeken delegaties van beide steden elkaar.

Meer info: Gemeente LeidenStichting Leiden-Toruń, http://home.kpn.nl/leiden-torun/

Toruń

Vlag van Toruń

De Bilt

Vlag van de gemeente De Bilt

De contacten met de gemeente Mieścisko  zijn gelegd  vanuit  de voormalige gemeente Maartensdijk in 1990. In 1995 is een overeenkomst tussen de beide gemeentes ondertekend en werd de stichting  RAZEM opgericht. In 2001 na de gemeentelijke herindeling  is de band door de gemeente De Bilt voortgezet. Stichting RAZEM heeft al veel uitwisselingprogramma’s. Ieder jaar in september reist bij voorbeeld een groep vrijwilligers af naar de Michaelsmarkt in Mieścisko om ingezamelde spullen te verkopen. De opbrengst is voor een goed doel.

Het bestuur is op zoek naar vrijwilligers.

meer info: Stichting Razem

Mieścisko

Herb