Laatste nummer

Prijs: €5,50  met verzendkosten. Voor PNKV-leden extra  egxemplaar €4,00, info: ledenadministratie@pnkv.nl

Van onze redactie

De Geschiedenis van de onafhankelijkheidstrijd is niet alleen een zaak van het behoud en de ontwikkeling van  Poolse cultuur en Poolse politieke overtuigingen van de mensen wonende in Polen, maar ook onze broeders op de territoria die vroeger bij de Republiek hoorden en onze emigranten.

Een mooi voorbeeld van een dergelijk sterke binding tussen Polen in Polen en in Nederland was een bezoek in Nederland van een grote groep mensen uit cultuurcentrum “Piast” uit Wrocław dat georganiseerd werd door het echtpaar Jolanta en Henryk Macała van de vereniging Non In Solo Pane Vidit Homo – (“Niet alleen van brood zal de mens leven”).

Deze Polen hebben een patriottische tocht afgelegd in de voetsporen van Poolse soldaten die voor de bevrijding van Nederland vochten. Veel van hen zijn hier gesneuveld, de rest mocht niet naar Polen terugkeren. De geschiedenis, even heroïsch als tragisch, lang verzwegen in het naoorlogse Polen. De Poolse gasten hebben veel plaatsen bezocht die daar mee te maken hadden en veel gesprekken gevoerd met de plaatselijke diaspora. De excursie was zeer leerrijk, emotioneel, maar ook aangenaam omdat de groep veel interessante plaatsen in Nederland bezocht. Mevrouw Elżbieta Niewolska, preses van de Genootschap van Vrienden van Lviv en de Zuidoost Oekraïne heeft op zeer ontroerende wijze het verslag van dit bezoek geschreven in de het artikel „Polskie drogi w Królestwie Niderlandów”.(De Poolse wegen in het Koninkrijk der Nederlanden). Een aanzienlijk rol in deze onderneming had ook Ośrodek Pamięć i Przyszłość (Centrum voor Herinnering en Toekomst), een culturele instelling die tot doel heeft het promoten van de nationale nalatenschap. In deze context past goed het volgende citaat: „Ik wil graag dat wij bij de herdenking van historische gebeurtenissen niet alleen 100 jaar in het verleden kijken, maar even goed, zo niet meer aan onze toekomst denken – aan uitdagingen die op ons wachten, waaraan we hoofd moeten bieden om sterk en vrije Polen te kunnen bouwen.”– President Republiek Polen – Andrzej Duda.

De herdenking van de bevrijding is ook een gelegenheid tot afrekeningen met het verleden. Barbara Hempel in het artikel „Dywizja Nastolatków” (Divisie van de Tieners) behoed voor vergetelheid der gezichten van deze jonge strijders tegen communisme. Ook vele andere gebeurtenissen van die tijd, waarover wij in dit nummer schrijven herinneren ons aan de moeilijke weg naar de onafhankelijkheid.

Maar niet alleen het verleden vult dit nummer. Het jubileum van de Poolse school in Breda, het onderwijscongres van Polen in het buitenland, het probleem van de heroïneverslaafden waarover Joanna Paszkiewicz-Jägers schrijft, zijn de onderwerpen die ons nu ook bezig houden.

 

Waldemar Pankiw