Laatste nummer

 

Extra  egxemplaar: €5,00, voor leden: €4,00, info: ledenadministratie@pnkv.nl

Van onze redactie

10 jaar geleden, in 2009, ontmoetten enkele Poolse artiesten elkaar voor de eerste keer op de Poolse ambassade in Den Haag.  Haar voornaamste doel was het samenbrengen van Poolse artiesten in Nederland in een vereniging.  Die moest SAP gaan heten. Maar op de een of andere manier verkreeg dat idee weinig enthousiasme en blijvende steun. Het initiatief beperkte zich daarom tot het organiseren van een jaarlijkse bijeenkomst onder de naam Artyści Artystom, Artiesten voor Artiesten. Deze bijeenkomsten waren erg populair binnen de artistieke gemeenschap zowel als daarbuiten.

 Dit jaar vieren we het 10-jarig jubileum van dit initiatief. Om voor de hand liggende redenen konden niet alle in Nederland actieve artiesten aan deze ontmoetingen deelnemen. In het verslag van dit jubileum stellen we slechts een paar deelnemers aan u voor. Het Programma ‘Artiesten voor Artiesten’ heeft aangetoond hoeveel behoefte aan onderling contact er binnen de Poolse artistieke wereld in Nederlands bestaat.

 Kustenaars zijn individualisten, die onderling niet alleen sterk verschillen in het soort kunst dat ze maken, maar ook in de wijze waarop ze hun kunst beoefenen.  Dat is volkomen natuurlijk. Het lijkt echter, alsof een gemeenschappelijk platform/forum, waarop Poolse artiesten hun werk en hun plannen zouden kunnen presenteren en onderling contact zouden kunnen houden en ervaringen zouden kunnen uitwisselen, niet alleen wederzijds voordelig zou kunnen zijn, maar ook anderen zou kunnen inspireren. Het is misschien de moeite waard om het idee voor een stichting uit de ijskast te halen.

Over Poolse artiesten die in Nederland actief zijn, schrijft ook Joanna Paszkiewicz in een artikel over de privé correspondentie van de partner van de inmiddels overleden vermaarde cineast Zygmunt Samosiuk. Ook Olga Sokołowska bericht vanuit Warschau over de interessante persoonlijkheid Edward Dwurnik en zijn uitgebreide collectie schilderijen. Lex Veldhoen bezoekt zoals gebruikelijk interessante plaatsen in Polen en biedt ons zijn originele opvattingen.

De wederopstanding van Polen als onafhankelijke staat in 1918 ging gepaard met dikwijls schokkende gebeurtenissen.  We hebben er daar voor u enkele van uitgezocht, om een beter inzicht te bieden in de destijds heersende situatie.

We wensen u veel leesplezier

Waldemar Pankiw