Laatste nummer

Extra  egxemplaar: €5,00, voor leden: €4,00, info: ledenadministratie@pnkv.nl

Van onze redactie

Polen heeft al bijna 40 miljoen inwoners. Buiten Polen wonen nog eens 20 miljoen mensen van Poolse afkomst. Velen daarvan zijn geboren in het land waarin ze wonen.  Hun voorouders zijn veelal politieke vluchtelingen of etnische verschoppelingen. Na het herwinnen van de onafhankelijkheid in 1918 keerden grote groepen mensen terug naar Polen. Voor velen daarvan betekende dat de eerste kennismaking met het land van hun ouders.

Stefan Żeromski beschrijft in Przedwiośnie (Voorlente) hun lotgevallen. De heimwee die de ballingen jarenlang teisterde was zo groot dat Polen voor hen een geïdealiseerd beloofde land werd. Een fragment uit dit boek vormde de brontekst voor de vertaalwedstrijd „Niepodległa” (Onafhankelijk) die op initiatief van de sectie Pools binnen de faculteit Russisch en Slavistiek van de Universiteit van Amsterdam gehouden werd. Meer over deze wedstrijd en de winnende vertaling vindt u in dit nummer.

Tegenwoordig verloopt emigratie heel anders.  Niet alleen vindt die op heel andere schaal plaats, ook de omstandigheden zijn heel anders. De Polen die zich in Nederland gevestigd hebben, hebben dat uit vrije wil gedaan en zijn het contact met hun land niet verloren. Zij hebben geen last van pogingen om hen gedwongen te nationaliseren en mogen hun eigen tradities en cultuur behouden. Dat belet hen echter niet om in de Nederlandse maatschappij te integreren. Integratie heeft twee belangrijke voordelen. Ten eerste: Integratie maakt het leven in Nederland volwaardiger een aangenamer. Ten tweede: Integratie biedt de mogelijkheid om de Poolse cultuur te promoten en een positief, realistisch en waarheidsgetrouw beeld te schetsen van Polen, dat is gebaseerd op persoonlijke contacten en ervaringen. In dit nummer stellen wij u tweetal mensen voor, die dat uitstekend gelukt is.

De hedendaagse Poolse gemeenschap in Nederland droomt al lange tijd van een eigen permanent cultureel gebouw in Nederland, waarin de diverse activiteiten van de vele Poolse organisaties in Nederland samengebracht zouden kunnen worden. Een dergelijk ‘Polen Huis’ bestaat in Nederland nog niet. In Warschau bestaat het ‘Nederland Huis’, weliswaar iets anders in opzet, maar al sinds lange tijd en in een architectonisch zeer interessant pand. Daarover bericht vanuit Warschau onze correspondente Olga Sokołowska.

Dit jaar hebben er op initiatief van de PNKV een aantal interessante evenementen plaatsgevonden. In dit blad vindt u (foto)verslagen van deze gebeurtenissen.

Het bestuur van de PNKV en de redactie van Biuletyn wensen u prettige feestdagen.

Waldemar Pankiw